Wednesday, 13 April 2011

7.4. Kuvia ja käsikirjoittamista

Aloitimme katsomalla kuvia joita opiskelijt olivat ottaneet/ löytäneet liittyen metropoliin, liikkeeseen. Siinäpä vierähti aamupäivä.

Iltapäivällä Emilia Pöyhönen puhui käsikirjoittamisesta, ja tehtiin siihen liittyvä kolmen kohtauksen tehtävä, joita sitten puitiin - siinäpä vierähti iltapäivä. Emilia on luvannut toimittaa jonkun yhteenvedon esityksestään, mutta sitä odotellessa laitan tähän omat muistikuvani pääkohdista:

1. käsikirjoituksessa pitää siis ihan klassisesti olla Alku, Keskikohta ja Loppu. Keskikohta viittaa johonkin käännökseen. Lopussa jonkun pitää olla toisin kuin alussa.

2. kirjoittaminen on hyvä pitää konkreettina. On hyvä olla kuva silmäinsä edessä, jotain josta kirjoittaa. Emilia varoitti kirjaamasta yhteenvetoa juonesta, ns synopsista. Sellainen vaikuttaa aina hienolta ja täydelliseltä - mutta sen toteuttaminen on jo eri juttu - eikä yhteenveto vielä kuitenkaan ole itse teksti, käsikirjoitus. Kannattaa kirjoittaa jostain jonka tuntee, jostain joka kykenee näkemään, jonka kanssa kykenee olemaan riittävän konkreetti.

3. kun ryhtyy kirjoittamaan, kannattaa ensin kerätä surutta mitä vain materiaalia - kuvaa, tekstiä, jne - joka tuntuu liittyvän aiheeseen josta aikoo kirjoittaa. Samoin Emilia moneen otteeseen yllytti olemaan armollinen itselleen, ja kirjoittamaan ensin vaikka huonoa tekstiä - jos ei ensin kirjoita alta pois banaaleja ideoita, hyviin ei koskaan pääse käsiksi.

4. ja kirjoittamiseen pitäisi varata sitten aikaa - omaa aikaa kirjoittamiselle, sitä ei voit tehdä jonkun muun lomassa. Samoin kun käsiksestä on versio valmis, se on syytä panna lepäämään pariksi viikoksi, ja ottaa sitten esiin, korjattavaksi tarpeen vaatiessa.

Emilia myös esitteli peruskaavion - jonka voi nähdä etukäteen lähetetyssä käsikirjoituksessa:

Käsikirjoitus etenee KOHTAUKSITTAIN
1. INT/ EXT: merkataan tapahtuuko kohtaus sisällä vai ulkona (ja siis, mikä tila/ paikka)
2. päivä/ yö eli vuorokauden aika
3. henkilöt
4. sitten kuvataan mitä tapahtuu

Käsikirjoitustehtävä:

Tila/ paikka metropolissa.
3 kohtauksen käsikirjoitus, jossa lopussa jokin on toisin kuin alussa.
Kohtaukset siis ylläolevan mallin mukaan.
Aikaa tunti, sen jälkeen purku - käsikirjoitus luettiin ääneen ja kaikki saivat kommentoida.

Päivän päätteeksi katsoimme Blade Runnerin, "international cut".


No comments:

Post a Comment