Wednesday, 13 April 2011

7.4. Kuvia ja käsikirjoittamista

Aloitimme katsomalla kuvia joita opiskelijt olivat ottaneet/ löytäneet liittyen metropoliin, liikkeeseen. Siinäpä vierähti aamupäivä.

Iltapäivällä Emilia Pöyhönen puhui käsikirjoittamisesta, ja tehtiin siihen liittyvä kolmen kohtauksen tehtävä, joita sitten puitiin - siinäpä vierähti iltapäivä. Emilia on luvannut toimittaa jonkun yhteenvedon esityksestään, mutta sitä odotellessa laitan tähän omat muistikuvani pääkohdista:

1. käsikirjoituksessa pitää siis ihan klassisesti olla Alku, Keskikohta ja Loppu. Keskikohta viittaa johonkin käännökseen. Lopussa jonkun pitää olla toisin kuin alussa.

2. kirjoittaminen on hyvä pitää konkreettina. On hyvä olla kuva silmäinsä edessä, jotain josta kirjoittaa. Emilia varoitti kirjaamasta yhteenvetoa juonesta, ns synopsista. Sellainen vaikuttaa aina hienolta ja täydelliseltä - mutta sen toteuttaminen on jo eri juttu - eikä yhteenveto vielä kuitenkaan ole itse teksti, käsikirjoitus. Kannattaa kirjoittaa jostain jonka tuntee, jostain joka kykenee näkemään, jonka kanssa kykenee olemaan riittävän konkreetti.

3. kun ryhtyy kirjoittamaan, kannattaa ensin kerätä surutta mitä vain materiaalia - kuvaa, tekstiä, jne - joka tuntuu liittyvän aiheeseen josta aikoo kirjoittaa. Samoin Emilia moneen otteeseen yllytti olemaan armollinen itselleen, ja kirjoittamaan ensin vaikka huonoa tekstiä - jos ei ensin kirjoita alta pois banaaleja ideoita, hyviin ei koskaan pääse käsiksi.

4. ja kirjoittamiseen pitäisi varata sitten aikaa - omaa aikaa kirjoittamiselle, sitä ei voit tehdä jonkun muun lomassa. Samoin kun käsiksestä on versio valmis, se on syytä panna lepäämään pariksi viikoksi, ja ottaa sitten esiin, korjattavaksi tarpeen vaatiessa.

Emilia myös esitteli peruskaavion - jonka voi nähdä etukäteen lähetetyssä käsikirjoituksessa:

Käsikirjoitus etenee KOHTAUKSITTAIN
1. INT/ EXT: merkataan tapahtuuko kohtaus sisällä vai ulkona (ja siis, mikä tila/ paikka)
2. päivä/ yö eli vuorokauden aika
3. henkilöt
4. sitten kuvataan mitä tapahtuu

Käsikirjoitustehtävä:

Tila/ paikka metropolissa.
3 kohtauksen käsikirjoitus, jossa lopussa jokin on toisin kuin alussa.
Kohtaukset siis ylläolevan mallin mukaan.
Aikaa tunti, sen jälkeen purku - käsikirjoitus luettiin ääneen ja kaikki saivat kommentoida.

Päivän päätteeksi katsoimme Blade Runnerin, "international cut".


Tuesday, 5 April 2011

Moving Metropolis - Metropoli ja muisti workshopin ohjelma

Moving Metropolis jatkuu. Seuraavan workshoprupeaman aiheena on siis "metropoli ja muisti"; ja saamme paikalle Kotkan kaupunginteatterin dramaturgin Emilia Pöyhösen, joka vetää session käsikirjoittamisesta.

Huom! Aloitamme siis torstaina klo 11 koska Emmi pääsee paikalle vasta klo 14sta.
Opetus tapahtuu Porissa Ateljeessa.

Ohjelma alustavasti:

Torstai 7.4.

11 - 13:  Tehtävien purku ja keskustelu.
Paussi
14 - 17:  Emilia vetää työpajaa käsikirjoittamisesta
Paussi
n 17.30/18 - katsotaan elokuvaa: Blade Runner ohjelmassa, muitakin ehdotuksia saa tehdä. Tuokaa elokuvat ja eväät mukaan!

Perjantai 8.4.

10 - 13:  Muistista, Eetu ja Taina luennoivat, opiskelijat kysyvät ja pohtivat!
Välissä yksi paussi
13 - 14:  Muistitehtävä
14 - 15.30 Käsikirjoitustehtävän täsmentämistä ja metodologista keskustelua. Sovitaan palautus ja palautemenettelyistä.